Sinds 1835

Postma Konstruktie bestaat al bijna tweehonderd jaar. Jacob Geales Postma was als smid de grondlegger van het bedrijf in 1835. In die tijd kende bijna ieder dorp een eigen dorpssmid, zo ook De Westereen. Paarden beslaan, kachels smeden, waterleidingen maken, muurankers, hekwerken; vanaf de Foarstrjitte leverde Jacob Geales ambachtelijk vakwerk. Het familiebedrijf ging door de jaren heen altijd over van vader op zoon, met als gevolg dat nu alweer de zesde generatie aan het roer staat.

Constructiewerkzaamheden sinds de jaren '70

Het smidswerk zou nog jarenlang de belangrijkste tak binnen het bedrijf blijven, tot de jaren '70 van de vorige eeuw. In die tijd nam het smidswerk langzaam maar zeker af. Daarom startte Marten Postma samen met zijn broer Feije Postma met constructiewerkzaamheden. Dit vond nog altijd plaats op de Foarstrjitte 63 in De Westereen.
Het maken van trappen, bordessen, staalconstructies voor loodsen en winkels, staalconstructies voor stallen en wagenbergingen, balkonhekken, frames, staalwerk voor woningbouw; het werd allemaal uitgevoerd op het perceel waar Jacob Geales Postma ooit met het smidswerk begonnen was.
Sinds 2011 wordt het bedrijf gerund door Johannes Postma (1981) die daarbij zijn vader Marten Postma (1944-2013) opvolgde.
 

Recente ontwikkelingen

De werkplaats aan de Foarstrjitte was nog lange tijd de plek waar al de constructies werden gemaakt. De werkplaats van ongeveer 400 vierkante meter was echter veel te klein, waardoor lange balken regelmatig op het erf gestald moesten worden. In 2014 stapte Johannes naar de gemeente, om vervolgens in 2016 in vier maanden tijd een geheel nieuwe loods met staalconstructiefabriek te bouwen op de huidige locatie aan de Roazeloane 68 in De Westereen. Nog geen twee kilometer verderop ten opzichte van de oude werkplaats, maar een wereld van verschil. Het bedrijf kreeg hier de mogelijkheid om te groeien, en in korte tijd verdubbelde Postma Konstruktie dan ook in personeelsaantallen. De 1500 vierkante meter waren echter nog niet genoeg...
 

Uitbreiding in 2021

In 2021 breidde Postma Konstruktie de productiehal uit met nog eens 800 vierkante meter. De moderne staalconstructiefabriek is daarmee berekend op toekomstige groei.
Benieuwd wat Postma Konstruktie voor u kan betekenen?

Lees hier meer!